Правильна шумоізоляція у каркасному будинку

Звичайно, у власному будинку вас не турбуватиме сусід із перфоратором. Однак працьовиті «жайворонки» з газонокосаркою цілком здатні зіпсувати настрій на цілий день, а дитячі крики та тупіт ніг на другому поверсі завадить насолодитися заміською тишею.

Шумоізоляція в каркасному будинку досягається правильним підбором матеріалів та технологій. Також є кілька секретів, якими ми раді поділитися з вами!

ЩО МОЖЕ СТАТИ ДЖЕРЕЛОМ ШУМУ?
Шум за містом від газонокосарки
Шум за вікном – як правило, що видається тією самою сусідньою газонокосаркою – може проникати в будинок через тріщини, щілини та технологічні зазори у зовнішній стіні, через неправильно підібраний утеплювач, через вікна, а також вентиляційні отвори.

Тому розпочати звукоізоляцію варто з правильного вибору утеплювача. Утеплювач з хорошими шумоізоляційними властивостями, на відміну, наприклад, від пінополістиролу, є мінеральна вата. Дуже важливо правильно укладати утеплювач – із закриттям усіх технологічних зазорів та щільним приляганням до «пирога» стіни.

Для виключення появи тріщин і щілин, потрібно суворо дотримуватися технології будівництва. Використання сухої струганої дошки для монтажу каркаса дозволить щільно пригнати елементи один до одного і уникнути появи щілин за рахунок викривлення після висихання деревини. Адже через щілини не лише проходять непотрібні звуки, а й витікає тепло.

Птахи – джерело шуму на даху
Покрівля може стати джерелом неприємного шуму. Насамперед це стосується такого естетичного та недорогого покрівельного матеріалу, як металочерепиця – при неправильному монтажі покрівлі, дощ, птиці та гілки дерев можуть створювати шум по всій мансарді.

Для зниження «барабанного» ефекту, металочерепиця кріпиться на решетування і щільно утеплюється мінеральною ватою. Ще більший шумозахист дасть використання м’якої бітумної черепиці.

Звук із сусідніх кімнат, як на тому поверсі, так і на іншому, може доставляти дискомфорт. Для покращення звукоізоляції між кімнатами необхідно щільно заповнювати простір усередині перегородок та міжповерхових перекриттів мінеральною ватою. Звук може проходити через комунікації – слід, наприклад, уникати «наскрізних» розеток.

ОБРОБКА ЗАХИСТИТЬ ВАС ВІД ШУМУ
На шумоізоляцію впливає не лише «пиріг» стіни каркасного будинку, а й внутрішнє оздоблення, і навіть інтер’єр.

Наприклад, гіпок, будучи дуже зручним і недорогим оздоблювальним матеріалом, що створює ефект «міського житла», має погані звукоізоляційні властивості. Оздоблення деревом у цьому плані набагато краще. А для поглинання звуку в кімнаті ви можете постелити на підлогу коркове покриття або ковролін, а на вікна повісити важкі штори.

Звук між кімнатами поширюється через двері. Тому важливим є правильний вибір міжкімнатних дверей, із щільним приляганням до коробки та використанням ущільнюючих прокладок.