Як лікувати грядки. Короткий довідник хвороб овочевих культур

Чистий город – здоровий город, це незаперечна істина. Ось чому так важливо видаляти бур’яни, ліквідувати осередки розмноження шкідників, які переносять численні інфекції.

У хворих рослинах порушуються фізіологічні процеси, вони погано ростуть, і частина врожаю гине. Уражені рослини необхідно своєчасно лікувати. Здебільшого лікувальні заходи не становлять особливої ​​складності, а препарати цілком доступні.

Хвороби редис
Бактеріоз. Листя починає жовтіти, а коренеплоди покриваються слизом і пахнуть гниллю.

Лікування: провести обробку рослин 1% бордоською рідиною.

Кіла. Грибне захворювання, при якому листя жовтіє, в’яне, а на корінні з’являються здуття, нарости.

Лікування: ґрунт навколо захворілої редиски полити вапняним молоком (на 10 л води – 2 склянки вапна-пушонки, витрата – 1 л на рослину).

Чорна ніжка. Теж грибне захворювання, особливо вражає молоденькі паростки. Листя скручується, жовтіє, а підстави стебел чорніють.

Лікування: обробити хворі рослини розчином мідного купоросу (на 10 л води – по 1 ст. ложці купоросу та рідкого мила).

Хвороби цибулі
Помилкова борошниста роса. Приблизно через 3-4 тижні після посадки листя жовтіє, потім стає млявим і відмирає. Сірий наліт на них – грибниця збудника хвороби.

З листя інфекція проникає у цибулину. Її розвитку сприяє волога погода.

Церкоспороз. На листі з’являються різко окреслені сіро-бурі плями з жовтою облямівкою. Інфекція розповсюджується вітром, краплями дощу.

Антракноз. Типова ознака – темно-зелені або чорні «подушечки» з темними щетинками на листі, нерідко у вигляді кіл. Листя деформується, жовтіє і засихає.

Лікування: ефективні препарати проти цих трьох хвороб цибулі – “Фітоспорин”, “Фіто Плюс”. Через два дні після обприскування ними цибулини можна вживати. А після обробки мідним купоросом, бордоською рідиною, хлорокисом міді – лише через три тижні.

Хвороби картоплі
Кільцева гнилизна. Бактеріальне захворювання, при якому листя або окремі кущі в’яне. Уражені бульби темніють, легко продавлюються пальцем. Хвороба поступово перетворюється на глибинні шари бульби. Сильніше поширюється вона у дощову погоду.

Слід використовувати сорти, стійкі до кільцевої гнилі. Ретельно відбирати насіннєвий матеріал, садити цілими бульбами, а не часточками. Добре просушувати бульби на світлі відразу після викопування. Необхідно видаляти хворі рослини, на заражених ділянках спалювати бадилля.

Парша. Особливо поширена чорна парша, яка вражає і бульби картоплі, та їх проростки у сховищах, і сходи, і столони. Паростки насіннєвого матеріалу покриваються темно-коричневими плямами. У захворілих рослин скручується верхівка, потім листя стає жовтувато-червоним і в’яне. На бульбах з’являються чорні нарости, які навесні перетворюються на виразки.

Слід пророщувати на світлі та загартовувати бульби перед посадкою. Вносити в ґрунт гній разом з мінеральними добривами. Садити бульби тільки в теплий ґрунт, не нижче
+10 °С.

Рак. Грибне захворювання, що вражає всі частини рослини, крім коріння. Урожай набагато знижується чи гине повністю. Перші ознаки хвороби з’являються на молодих бульбах, частіше на очах, у вигляді білих, а потім темних горбків. Вони швидко збільшуються та нагадують суцвіття капусти.

Слід садити сорти, стійкі до раку. З появою хвороби необхідно негайно повідомити карантинну інспекцію! На зараженій площі не можна висаджувати картоплю 5-6 років.

Хвороби огірка
Антракноз. Грибне захворювання. На ураженому листі огірка, а також гарбуза, кабачка, патисона з’являються округлі плями. Збільшуючись, вони зливаються, буріють, засихають і кришаться. На плетях та стеблах утворюються помаранчеві «подушечки» зі слизом. Хворі плоди зморщуються та загнивають.

Необхідно знищувати післяжнивні залишки. Посів проводити здоровим насінням. Обробляти парники та теплиці хлорним вапном (на 10 л води – 200 г).

Лікування: обробляти рослини 1% бордоською рідиною, але не пізніше ніж за п’ять днів до чергового зняття врожаю огірків.

Аскохітоз. Грибне захворювання. Вражає листя та стебла огірка, а також гарбуза, кабачка, патисона у захищеному ґрунті. На заражених місцях утворюються сірі плями з численними чорними цятками. Плоди всихають, потім чорніють і розкладаються.

Поширенню захворювання сприяють загущення посівів, різкі перепади денних та нічних температур, надмірна вологість повітря та ґрунту.

Слід знезаражувати насіння та теплиці перед посадкою. Заражений ґрунт підлягає заміні.

Лікування: опудрювати уражені ділянки сумішшю сірчанокислої міді та крейди (1:1).

Бактеріоз (незграбна плямистість). Бактеріальне захворювання, поширене на огірках у захищеному ґрунті, вражає всі органи рослин. На сім’ядолях – світло-коричневі, а на листі – маслянисті плями, які темніють та засихають. Шматочки ураженої тканини випадають. Замість плям утворюються виразки з крапельками клейкої жовтуватої рідини.