Свіжі овочі та зелень – усю зиму

Рослини чудово ростуть на підвіконні, незважаючи на морози.

Переважна більшість росіян з початку зими до пізньої весни їдять свіжих овочів та зелені приблизно втричі менше, ніж у теплу пору року.

Через те, що організм обділений вітамінами, мікроелементами, цінними амінокислотами, слабшає імунітет, особливо у дітей, і багато хто часто хворіє. Але це цілком можна виправити, якщо гідно оцінити такий чудовий агротехнічний прийом, як вигонка рослин. Завдяки нескладній технології практично всю зиму на столі не перекладаються екологічно чисті овочі та зелень. Урожай росте швидко і потребує мінімальних матеріальних витрат.

Найпростіше
Це вирощування проростків, надзвичайно багатих на вітаміни. Можна взяти пшеницю чи жито. Зерна треба добре перебрати, промити і розмістити рівномірним шаром на тарілці. Потім залити їх відстояною водою, щоб вона приблизно на 1 см була вищою за їх рівень, і накрити поліетиленовим пакетом.

Як тільки паростки досягнуть висоти 1-1,5 см – зелень готова до вживання. Перетримувати її в жодному разі не треба – вона стане жорсткою та несмачною. Зрізані проростки слід промити, дрібно нарізати та використовувати у свіжому вигляді для салатів з капустою та морквою, бутербродів. Можна подрібнити зелень у блендері, і тоді, якщо додати горіхи, курагу, мед, вийде смачне пюре.

Добре пророщуються також соняшник, горох, капуста, дайкон. Тільки насіння цих культур спочатку потрібно обов’язково замочити проти ночі. На ранок порожні екземпляри спливуть, а повноважні осядуть на дно. Промийте їх і розмістіть у скляній банці з широким горлом, через яке вільно проходить рука. Накрийте банку марлею і поставте на світле підвіконня. Щоранку та вечір зволожуйте насіння. Надлишки води треба зливати, допускати її застій не можна, інакше паростки можуть запліснівніти.

Як тільки рослини досягнуть довжини 1-1,5 см, банку можна накрити кришкою та поставити в холодильник. Там проростки залишатимуться свіжими протягом двох тижнів.

Секрети вигонки
Вигонка зелених та овочевих культур – процес більш ґрунтовний та тривалий. Але якихось особливих складнощів тут також немає. Якщо ви дотримуватиметеся правил агротехніки, у вас все вийде. Ось ці секрети.

Відбирайте для вигонки тільки найкраще насіння, коренеплоди або частини кореневищ.

Поливайте посадки водою кімнатної температури і тримайте їх у темному прохолодному місці, доки не сформується коріння.

Вікна для зимового городу мають виходити на південь чи південний захід.

Вечорами необхідно досвічувати рослини люмінесцентними лампами, щоби продовжити світловий день.

Коли з’являться паростки, через кожні 2-3 дні ємності з рослинами повертати на 180 градусів, щоб вони не витягувалися до вікна.

Під час зростання зелені та її зрізання грунт слід поливати більш рівномірно, а кімнату частіше провітрювати.

Щоб вийшов безперервний овочевий конвеєр, починайте вигін чергової партії насіння або коренеплодів через кожні 1,5-2 тижні. Коренеплоди спочатку вибирайте дрібніші, а потім все більші.

У складі грунту повинні бути: компост, пісок, трохи золи і тирса, причому обов’язково перепрілі. Можна купити в магазині і готовий грунт, наприклад «Садова земля», «Агрофіт» або «Мікропарник».

Найкраще піддаються вигонці цибуля, кріп, салат, салатна гірчиця, редис, морква, буряк, дайкон.

Цибуля на перо
Багато хто отримує його, поміщаючи цибулю в банки з водою. Можна, звісно, ​​і так. Але від такої зелені мало користі – корисних речовин у ній практично немає. Набагато краще саджати цибулини в грунт.

Найкращі сорти для вигонки пізньої осені – Маргеланський, Каратальський, Стригунівський. У них коротший період спокою.

А для посадки взимку – цибуля-вибірок, цибуля багато- та середньозачаткових сортів Арзамаська, Бессонівська, Ростовська, Спаська, Погарська, цибуля-шалот Сибірська, Міжсезоння. Тільки цибулини цибулі треба брати другої, а вибірка – першого року.

Перед посадкою вибірок слід обрізати «по плічка», замочити на 2-3 години у теплій воді і припудрити донця крейдою, щоб вони не підгнивали.

На дно ящика або горщика діаметром 10-15 см спочатку покладіть дренаж (дрібний гравій, наприклад) шаром 1-2 см, потім ґрунтову суміш. Це 70% торфу, 20% перегною, 10% дернової землі плюс жменя золи на кожні 5 кг суміші.

Висаджують цибулю та вибірок у листопаді, а шалот – з кінця січня. Цибулини розміщують у вологому грунті впритул один до одного і присипають землею.

Посадки приблизно тиждень витримують у темному прохолодному місці і потім виставляють на світ. Для поливу замість води на грунт кладуть кубики льоду з холодильника.

Приблизно через три тижні можна зрізати цибулю-перо.

кріп
Насіння попередньо треба промити в теплій воді (+45 ° С), причому кілька разів, щоб добре змити захисну плівку. Для вирощування зелені кропу взимку найкраще підходять скоростиглі та кущові сорти Аврора, Каскеленський та Грибовський.

Насіння можна сіяти як окремо, так і в одному ящику з іншими рослинами. Глибина сівби – 0,5-1 см.