Переваги роботи станків з ЧПУ

Станки з ЧПУ (числовим програмним керуванням) набувають все більшої популярності в металообробній промисловості України. І це не дивно, адже такі верстати мають вагомі переваги порівняно зі звичайними станками. Вивчаючи асортимент обладнання, що пропонує «ДІС-ГРУП», ми розглянемо основні технологічні та економічні вигоди застосування токарних та фрезерних ЧПУ обробних центрів.

Технологічні аспекти 

Станки з числовим програмним керуванням забезпечують набагато вищу точність (соті частки міліметра) порівняно із звичайними верстатами. Це досягається за рахунок комп’ютеризованої системи керування, яка працює за заздалегідь заданою програмою. 

Також фрезерні станки з ЧПУ дозволяють здійснювати складну тривимірну обробку за одне встановлення. Це особливо важливо при виготовленні складних корпусних деталей, імпелерів, лопаток турбін тощо.

Завдяки можливостям 3D фрезерування легко формуються складної форми, різної глибини та профілю:

  • кишені;
  • отвори;
  • пази;
  • канавки. 

Це істотно скорочує технологічний цикл та підвищує якість виробів.
На відміну від звичайних апаратів, якість поверхонь після обробки на токарних верстатах з ЧПУ набагато вища. Це пов’язано з високою жорсткістю конструкції, відсутністю вібрацій, стабільною швидкістю різання та подачі інструменту. 

Економічні переваги

Головним плюсом використання станків з ЧПУ є значне підвищення продуктивності праці та зниження собівартості продукції. 

За рахунок відсутності потреби в налагодженні станка під нову деталь, автоматичної зміни інструменту та безперервності процесу обробки ККД майже в 2-3 рази вища, ніж на звичайних верстатах.

Крім того, застосування таких апаратів дозволяє добре знизити витрати на випуск продукції. Так є суттєва економія матеріалів та скорочення трудомісткості праці. Адже комп’ютерне програмування процесу різання дозволяє оптимізувати режими роботи, уникнути непотрібних проходів інструменту та зайвих відходів матеріалу.

Гнучкість та універсальність виробництва

На відміну від звичайних верстатів, які розраховані на виготовлення певних типів деталей, ці механізми легко переналагоджуються на випуск широкої номенклатури виробів. Для цього потрібно лише завантажити нову керуючу програму. Що значно розширює технологічні можливості підприємства та дозволяє швидко реагувати на зміну попиту на ринку. 

Ось декілька типових застосувань, де автоматизоване обладнання демонструє високу ефективність:

  1. Випуск компонентів авіаційних двигунів. Завдяки високій точності обладнання, з них виходять складні елементи: ротори, диски турбін, корпусні елементи, що працюють в екстремальних умовах.
  2. Виробництво форм для лиття під тиском. Тут використовують можливості 3D фрезерування для швидкого розточування складних порожнин форм.
  3. Обробка корпусних запчастин, наприклад, для верстатів. За допомогою 5-ти координатної схеми на таких станках вдається досягти високої жорсткості і зносостійкості корпусів.
  4. Виготовлення інструментів: різців, фрез тощо. ЧПУ дозволяє точно налаштувати всі параметри різальної частини інструменту.
  5. Штампування, де потрібні високоточні, зносостійкі штампи зі складним профілем робочої поверхні. 

Зараз обробні центри з ЧПУ стрімко набирають популярності серед українських машинобудівних підприємств та в інших галузях. Компанія виробничо-торгова компанія «ДІС-ГРУП» допоможе в виборі та придбанні необхідного обладнання.

Їх застосування — ваша запорука високоефективного виробництва.