Що потрібно зробити на дачі взимку?

Як відомо, всі затяті дачники з нетерпінням чекають на весну, щоб розпочати свої садово-городні роботи. Однак зима – не тільки не привід для того, щоб забувати про дачу, а швидше навіть навпаки. У цей час можна спокійно подумати і вирішити, що б ви хотіли змінити на ділянці в наступному сезоні.

Можливо, ви хочете посадити овочі трохи подалі, а прилеглі до будинку ділянки засіяти квітами? Тоді не забудьте запам’ятати (а краще записати), на яких ділянках проведено підживлення, а на яких його ще потрібно буде зробити. Не зайвим буде заглянути в інтернет магазин садового інвентарю, особливо якщо ви городник-початківець. Якщо на ділянці накопичилося багато снігу, то потрібно подбати про те, щоб його частково прибрати. Для цього дуже доречними будуть снігоприбиральні машини. Проконтролюйте, щоб прибраний вами сніг не був звалений в одну купу, особливо якщо під ним знаходиться газон. Адже трава під снігом може згоріти. Криголам – не менш потрібна в господарстві річ, адже потрібно постійно стежити за тим, чи не утворилася над посадками крижана кірка, інакше вони можуть задихнутися.

Якщо ви не встигли прищепити всі плодово-ягідні дерева, то зима цьому не перешкода. Тільки обов’язково проводьте щеплення у теплі, а місце щеплення щільно замотуйте плівкою. Після щеплення саджанці потрібно скласти в ящик та стратифікувати на кілька тижнів. Після цього дерева можна зберігати в снігу до самої посадки. Слідкуйте за температурою повітря. При її зниженні до -30°, насипте на основи дерев більше снігу. Для цього стануть у нагоді лопати для прибирання снігу, куплені заздалегідь. А ось для гілок велика кількість снігу небажана, адже вона може обламати гілки. Тому періодично очищайте гілки від снігу, особливо під час снігопадів.

Зима – гарний час для ліквідації шкідників, особливо якщо ви не надто старанно займалися цим раніше. Заберіть муміфіковані плоди, а також гнізда глоду та златогузки, інакше з настанням тепла вони продовжать знищувати ваш сад. Приділіть достатньо уваги полуниці: підсипте снігу на ягідник, щоб навесні ягід мали достатньо вологи. А ще постарайтеся заготовити гній для удобрення полуниці. Весною він буде дуже доречним. І, звичайно ж, подбайте про птахів. На початку нового року розставте по всьому саду годівниці для залучення птахів. З настанням тепла вони стануть вам чудовими помічниками у боротьбі зі шкідниками. Не забувайте про свою дачу взимку – і тоді ваша ділянка стане доглянутою, а врожай збільшуватиметься з кожним роком.