5 помилок при проектуванні та встановленні інженерних систем

Інженерні системи є однією з необхідних складових гарного заміського будинку. Як би якісно не було зведено дерев’яних конструкцій, без інженерного оснащення жити в будинку не можна. Тому помилки в інженерних роботах можуть дорого коштувати; у цій статті ми перерахуємо проблеми, що найчастіше зустрічаються при проектуванні та монтажі інженерних систем.

1. ВІДСУТНІСТЬ ДОКУМЕНТАЦІЇ
Проектна документація на заміський будинок
Найчастіше ця проблема виникає при наймі як фахівець людини, яка працює в сторонній компанії штатним електриком або сантехніком, що має навичку виконання нескладних робіт, але не має досвіду в реалізації комплексної системи «під ключ». Інженерне оснащення будинку, опалення, електропостачання або водопровід, обов’язково вимагає попередньої підготовки проектної документації. Відсутність документації обіцяє вам не тільки ризики неправильного функціонування системи, але й неможливість ремонту у разі аварії (без документації розташування інженерних мереж, труб або кабелів залишиться невідомим).

2. ВІДСУТНІСТЬ ГЕНПОДРЯДНИКА
Генпідрядник
У прагненні заощадити, ви можете найняти кілька різних компаній, що виконують роботи з окремих видів робіт: одна компанія виконує роботи з монтажу опалення, інша займається електрикою, третя – водопроводом тощо. Складнощі у разі виникнуть передусім за погодженні робіт. Також можуть виникнути і конфлікти, якщо інженерні мережі від різних підрядників випадково перетнуться.

3. ВИБІР НАЙДЕШЕВІШИХ КОМПЛЕКТУЮЧИХ
Фітинги, інженерна сантехніка
Низька ціна комплектуючих, як правило, означає їхню низьку якість та недовгий термін служби. Вибираючи дешеві труби або фітинги, ви ризикуєте не лише витратами на ремонт несправного обладнання, але й збитками за рахунок пошкодження інтер’єру через протікання, навіть життям і здоров’ям (у разі прориву опалювальної системи).

4. ВІДСУТНІСТЬ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ЛЮКІВ
Сантехнічний люк
Недосвідчений інженер може подумати, що його робота буде вічно, і забути передбачити можливість планового огляду, ремонту та модернізації інженерних комунікацій. У результаті ви просто не зможете помітити несправності на початкових етапах (наприклад, краплі води на зношеному стику), а усунення наслідків аварії може коштувати вам дуже дорого.

5. Зайве втручання в роботу фахівців
Будівельники
Хороші фахівці працюють «прозоро», тримають вас в курсі справи щодо робіт і вибору комплектуючих, і завжди готові прислухатися до побажань замовника. Проте не варто зловживати своїм правом втручатися у роботу фахівців, адже розрахунок проекту інженерних мереж потребує високої кваліфікації та залежить від великої кількості параметрів. Бажання замовника щось змінити, особливо на етапі монтажу, коли проект готовий, може призвести до небажаних наслідків, аж до повної непрацездатності системи.