Вологозарядковий полив перед зимівлею

Осінь повільно, але правильно вступає у свої права. Дерева та чагарники стоять одягнені у жовті та червоні крони. Коли їхні “шапки” наполовину обпадуть і вкриють землю, для садівників настане найкращий час для вологозарядного поливу перед зимовим сезоном. У чому його плюси та мінуси?

В осінній період, особливо у вересні та жовтні, у рослин помічається досить активне зростання кореневої системи. Завдяки цьому рослини збагачуються необхідними поживними речовинами для зимівлі. Для успішного протікання цього процесу грунт повинен бути добре зволоженим і на великій глибині в тому числі – там, де знаходиться основна частина кореневої системи.

Навіть якщо час від часу йдуть дощі, ґрунт може бути недостатньо насичений вологою. Багатьом здається, що додаткового поливу немає потреби, але це не так. Виділимо основні плюси вологозарядного поливу:

Добре зволожений ґрунт – сприятливе середовище для зростання кореневої системи та споживання необхідних поживних речовин для успішної зимівлі рослин;
Добре зволожений ґрунт набагато повільніше промерзає і потім повільніше відтає, що сприятливо позначається на рослинах у період зимової відлиги;
Виключено ризик дефіциту вологи навесні, адже не всі зими бувають багатосніжними.
Для проведення процедури вологозарядного поливу знадобиться все те обладнання, яким садівники звикли користуватися протягом теплого сезону.
При цьому перед застосуванням варто все ж таки звернути увагу на його можливості працювати при низьких осінніх температурах. Наприклад, текстильний шланг Liano від німецького бренду GARDENA має максимальну гнучкість, не перекручується і не перегинається навіть у холодну погоду. Він складається із міцного внутрішнього шлангу, покритого текстильним матеріалом. Завдяки спеціальному типу тканини верхнього шару, шланг відрізняється чудовою стійкістю до розриву. Liano поставляється в комплекті з конекторами базової системи поливу GARDENA, наконечником-розпилювачем для поливу та штуцерами. 30-річна гарантія від виробника підкреслює високу якість продукції.

Коли вологозарядний полив проводить не потрібно? Декілька рекомендацій:

Якщо грунт погано і довго пропускає воду, він застоюється біля коріння;
Якщо ділянка знаходиться на зниженій території, де регулярно накопичується вода з сусідніх ділянок;
Якщо ґрунтові води розташовані досить близько (понад два метри) до поверхні ділянки.

У таких випадках штучний рясний полив може призвести до заболочування та підгнивання кореневих систем, що згубно позначиться на здоров’ї рослин.

Вологозарядковий полив – велика допомога рослинам. Виконуючи цю процедуру грамотно, у відповідний час та за всіма правилами, садівники надають велику підтримку своїм садам, забезпечують їх легкою зимівлею та радісною зустріччю з новим теплим сезоном уже навесні.