Як готувати в поході

Приготування їжі на вогні після пішого переходу — це не тільки необхідність відновити сили, але й особливий ритуал, який сповнює подорожі неповторною аурою. Щоб похідні умови не завадили приготуванню улюблених страв, до списку найнеобхідніших речей варто включити туристичний посуд, який адаптований для використання під час подорожей. В цьому матеріалі пропонуємо ознайомитись з порадами щодо приготування їжі на природі.

Як спланувати харчування в поході

Приготування їжі в польових умовах може бути дуже простим і обмежуватися чаєм чи кавою та готовими стравами або сублімованими продуктами, які потрібно просто залити водою. Для тих, хто не готовий себе обмежувати, це можуть бути складніші в приготуванні страви. Проте кожному туристу варто пам’ятати, що на довгих маршрутах кожен грам має значення. Тому слід визначити пріоритети та взяти в похід найнеобхідніше.

Підготовка до приготування їжі в польових умовах починається з планування харчування. Варто враховувати, які інгредієнти знадобляться для кожної страви та скільки часу знадобиться на їх приготування. Під час подорожей краще звести до мінімуму кількість продуктів та інструментів, тому важливо обирати прості та легкі у приготуванні страви.

Як вибрати обладнання

Готуючи на відкритому повітрі, важливо мати відповідне обладнання. В похід варто взяти такі предмети:

  • похідна плита;
  • каструля;
  • сковороди;
  • ніж і ложки.

Це обладнання має бути зручним для транспортування, тому варто звернути увагу на його вагу та розміри.

Котелок Fire Maple FMC-212L

Якою має бути похідна піч

Хороша похідна піч повинна бути, перш за все, легкою та зручною. Важливо, щоб вона була стійкою та безпечною у використанні. Крім того, варто звернути увагу на матеріал, з якого виготовлена ​​плита, наскільки легко її чистити та доглядати.

Популярним рішенням для походів є туристичні пальники, які прикручуються до газового балона. Вони невеликі та легкі. Хоча таке обладнання має свої обмеження, воно спроможне забезпечити теплою їжею кожного подорожувальника.

З яких матеріалів вибрати посуд

У дорогу краще взяти легкий суцільнометалевий посуд. Зазвичай набір необхідного начиння складається з кількох елементів, наприклад, великої місткості каструлі, миски, чашки, столових наборів, мінісковороди. Перевагою суцільнометалевого посуду є можливість використовувати його не тільки на похідній печі, але й на багатті. Часто такий посуд має антипригарне покриття, тому варто придбати маленьку дерев’яну лопатку, яка полегшить перемішування, не пошкодивши покриття.

Набор посуды Wildo Camp-A-Box Duo Complete

Як підготувати місце для похідної кухні

Для приготування їжі варто виділити окреме місце. Для цього слід вибрати суху та рівну поверхню, що забезпечить стійкість конструкції та безпечність її використання.

Приготування їжі на відкритому повітрі вимагає особливої ​​обережності та дотримання правил безпеки. Треба бути обережними з вогнем і запобігати виникненню пожежі. Після закінчення роботи слід переконатися, що вогонь повністю згас.

В похідних умовах особливо ретельно треба слідкувати за гігієною приготування страв. Це допоможе уникнути зараження бактеріями та розладів шлунку.

Певною мірою харчування в поході нічим не відрізняється від домашнього: воно повинно бути смачним, забезпечувати енергією та поживними речовини. Проте під час подорожі потреби в енергії значно вищі. Тому не варто нехтувати вибором поживних продуктів та посуду для їхнього готування. Придбати все необхідне для комфортної подорожі можна в магазині Travelersclub.